El Grando

In Portugal zijn ze al niet meer welkom. De witte paleizen op wielen met pensionado’s die zoveel mogelijk ruimte innemen en zo min mogelijk geld uitgeven. Zo’n camper heeft niet de juiste vibe voor Camper Coaching. Maar gelukkig is daar ‘El Grando Smokio’. Ruim drie ton puur karakter.


Deze bijna 7 meter lange camper is een combinatie van een 41 jaar oude Mercedes brandweerwagen en een 15 jaar oude Fendt caravan. Zo heb je het beste van twee werelden: een onverwoestbare motor en ongekende rij-ervaring gecombineerd met de broodnodige luxe.


De naam El Grando Smokio komt uit het computerspel Grand Theft Auto. Het was oorspronkelijk niet de naam van de camper, maar van het hobby raceteam dat hun rookspuwende ‘herby’ vervoerde op een aanhanger achter de zelfgebouwde mercedes 508d camper. Het raceteam is ter ziele, maar de naam is gebleven.

Ondanks het feit dat de camper beschikt over een dieselmotor (een ‘unkaputbare’ UM314) valt het met het uitbraken van dampen overigens wel mee. CO2-neutraal is het uiteraard niet, maar gelukkig wordt de camper niet dagelijks gebruikt.


Voor de meerdaagse coaching (met overnachting) haken we een caravan achter de camper. Zo heb je een eigen plek met een goed bed en voldoende privacy.